diumenge, 6 de gener de 2013

Lectures 2012

Aquest any he llegit 15 llibres, 4 més que l'any passat. Hi ha hagut alguna decepció i alguna sorpresa amb llibres de fantasia que m'han agradat més del que em pensava inicialment. 
Us deixo la meva llisteta:

 • Alteza Real (Thomas Mann) *** Si voleu saber com era la vida d'un príncep europeu amb la reialesa en decadència i plena de deutes, aquest és un bon llibre. Distret i interessant, moltes de les realitats no difereixen gaire d'algunes actuals: la crisi del deute no és invent d'ara. 
 • Edad prohibida (Torcuato Luca de Tena) ** Novel·la de l'autor de Los renglones torcidos de Dios. Tenia un molt bon record de Los renglones torcidos de Dios i per això vaig decidir llegir aquest llibre seu anterior. És la història de diversos joves adolescents. Adequada per a un públic juvenil i ben escrita, no em va avorrir gens, tot i que n'esperava més. 
 • El tiempo entre costuras (María Dueñas)***/*
 • El nom del vent (Patrick Rothfuss) ****
 • El temor d'un home savi (Patrick Rothfuss) ***/*
 • Tess of the D'urbervilles (Thomas Hardy) ***/*
 • El romanç de Tristany i Isolda (Joseph Bédier) ***
 • Quan érem feliços (Rafel Nadal) **
 • Adivina quién llama a la puerta. La aventura de ser un niño acogido (María Arauz de Robles) ***
 • A song of Ice and Fire I. A game of thrones (George. R. Martin) ****
 • A song of Ice and Fire II. A clash of Kings (George. R. Martin) ***/*
 • A song of Ice and Fire III. A storm of swords (George. R. Martin) ****
 • El jardín olvidado (Kate Morton) *** Una nena és abandonada en un vaixell que es dirigeix a Australia. Una misteriosa dona anomenada l'Autora sembla que l'acompanya però desapareix i la nena arriba a Australia sola i sense recordar res. A Austràlia un home l'acull a casa seva i se'n fa càrrec. Abans de morir li explica com la va trobar. A partir d'aquí comença una investigació per descobrir la seva història que, per motius diversos, haurà d'acabar la seva néta. És una novel·la romàntica que atrapa perquè l'interès de l'argument es combina amb un estil adequat. No s'explica la història cronològicament sinó que es dedica cada capítol als pensaments i accions dels personatges femenins principals de cada època, de manera que es van intercalant els personatges i les èpoques. Això dóna agilitat al text i fa que acompanyem les protagonistes en la seva investigació i anem descobrint la història familiar al mateix ritme que elles.
 • La casa de Riverton (Kate Morton) ** Després d'haver llegit El jardín olvidado potser hauria d'haver descansat d'aquesta autora, però jo sóc així: quan un llibre m'agrada i en tinc a l'abast un del mateix autor acostumo a llegir-me'l. En aquest cas és la primera novel·la de Kate Morton i es nota.  L'he trobat pesadet en molts fragments i l'argument no m'ha arribat. I això que inicialment semblava interessant. Com he dit, l'argument sembla prometedor i et fa venir ganes de saber la història, però a mesura que anem llegint l'interès decau perquè es fa innecessàriament llarg, introdueix elements que aporten poc interès a la trama, els personatges prometen més del que transmeten, i el secret principal s'albira molt abans del final. En realitat, doncs, ni ens sorprèn amb els secrets o el final, ni aconsegueix transmetre prou emocions.
 • Els indiferents (Alberto Moravia) ** És un llibre estrany. Relata la història d'una família, una mare, el seu fill, la seva filla i el seu amant, on la felicitat és protagonista per la seva absència. Com bé diu el títol tots semblen indiferents, però en el fons són uns amargats que no saben com sortir de la vida tediosa que viuen. El llenguatge del llibre és ric, està molt ben traduït, escrit amb molta cura i destaca per la capacitat que té per suggerir els ambients. Però m'ha resultat pesat d'acabar perquè sembla que la història no arribi mai al final, que destacarà perque és decadent i esperpèntic. Diria que és un llibre fruït d'una època concreta i que, tot i que no m'ha agradat gaire, aconsegueix els seus objectius: criticar la societat de manera cruel i transmetre la decadència de la família protagonista i, per extensió, de tota la societat.
Per últim, afegiré que he començat dos llibres que no he pogut acabar de cap manera:
 •  El cementiri de Praga (Umberto Eco) Llibre no recomanat per al públic general. Me n'he llegit la meitat amb penes i treballs i al final he desistit. Comença l'any 1897 quan el capità Simonini, un home de seixanta-set anys, dóna fe de complots inexistents, fomenta intrigues o difama a grans figures de la política europea. Treballa al servei del millor postor. Amb aquest protagonista anem voltant per la seva memòria de vida i, doncs, per l'Europa de finals de segle XIX. Farragós, ple de citacions i referències a d'altres obres literàries, o no.  Incomprensible si no ets un erudit.

 • Crim de sang (Sebastià Alzamora)
P.D: Desitjo que hagiu passat tots un Bon Nadal, que el començament d'any us hagi provat i que els Reis us hagin portat molts regals. 

3 comentaris:

XeXu ha dit...

15 llibres, alguns d'ells d'una extensió més que notable. Ja els hem anat comentant, són fanàtic de la 'Crònica de l'Assassí de Reis', que veig que a tu et van agradar prou, i també m'estan agradant molt els de 'Cançó de Gel i Foc', actualment tinc el tercer una mica per sota de la meitat, però a bon ritme. De la resta no n'he llegit cap.

Molt bon any per tu i magnífiques lectures per aquest 2013.

Anònim ha dit...

Com es que només has fet posts d'alguns? molt malament! xD Que no torni a passar ;)

Nymnia ha dit...

Carai, quanta feina feta. No m'havia plantejat mai de fer recompte dels llibres que m'he llegit jo. Ara bé, veig que també has fet marató de "Juego de Tronos", com li dic jo. Jo de moment m'he quedat al quart.
Et puc fer una pregunta? Prefereixes els llibres en paper, o fas servir un book o coses d'aquestes? :P
Bon any, bonica, segueixo a l'espera de noves recomenacions de llibres!